Małe przetwórstwo w gospodarstwie rolnym – formy sprzedaży produktów z gospodarstwa rolnego

W ostatnich latach zmieniają się preferencje zakupowe wśród konsumentów. Zwiększa się zainteresowanie dobrej jakości świeżymi produktami żywnościowymi, wytworzonymi według naturalnych metod produkcji, jak najmniej przetworzonymi i zakupionymi lokalnie. Stwarza to możliwość rozwoju dla rolników i podmiotów zajmujących się produkcją żywności, jej przetwórstwem w małej skali oraz sprzedażą dla konsumenta końcowego, w ramach takich działań jak: sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, rolniczy handel detaliczny, a także działalność marginalna, lokalna i ograniczona.

Zapraszamy mieszkańców powiatu radomszczańskiego - rolników, podmioty, które prowadzą lub chcą rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności na bezpłatne szkolenie pt. „Małe przetwórstwo w gospodarstwie rolnym – formy sprzedaży produktów z gospodarstwa rolnego”, które poprowadzi Pani Anna Walas, Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.

Termin: 25 lutego (wtorek) 2025 r.

Miejsce: Starostwo Powiatowe w Radomsku, sala 208 (II piętro)

Godzina: 16.00 

Podczas spotkania omówione zostaną m.in.:

  • zasady rejestracji i sprzedaży w ramach dostaw bezpośrednich, sprzedaży bezpośredniej, RHD, MLO,
  • identyfikowalność żywności,
  • promocja produktów i systemy jakości, w tym wpis produktu na listę produktów tradycyjnych.

Będzie również możliwość zadawania pytań. 

Szkolenie jest bezpłatne.

Serdecznie zachęcamy wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału.

Szczegóły pod numerem telefonu: tel. 535 624 783.